Zahnarztpraxis - Sabine Küpers

zwangerschap en tandgezondheid

Een mond gezond verloop van de zwangerschap

De verandering in de hormonen tijdens de zwangerschap is ook van invloed op het tandvlees. Het wordt sterker doorbloed, is daardoor zachter en soms licht opgezwollen. Bacteriën kunnen zich in deze tijd sneller nestelen en tot ontstekingen leiden. Het heviger bloeden van het tandvlees is vaak het eerste signaal van een tandvleesontsteking (zwangerschapsgingivitis).

Juiste tandverzorging en mondhygiëne

Veel zwangere vrouwen hebben in de eerste maanden last van erge misselijkheid die ook voor de tanden tot een probleem kan uitgroeien. Bij het overgeven komt er maagzuur bij tanden dat het tandglazuur aantast. Nu mag u niet naar de tandenborstel grijpen. Het gevoelige glazuur kan nu pas echt worden beschadigd. Spoel in plaats daarvan met water of mondspoeloplossingen. Ga pas na ongeveer een half uur verder met de gebruikelijke tandverzorging, want dan heeft het zuur zich geneutraliseerd.

Wat we voor u kunnen doen

Zwanger zijn brengt een heleboel veranderingen met zich mee, ook voor de gezondheid van het gebit. We willen u juist in deze tijd graag tips geven en tegelijkertijd zorg bieden betreffende de gezonde ontwikkeling van het gebit van het kind.

INFO: Heeft u vragen daarover? We lichten u heel graag voor.